Svartgölsträffen 2011 (26-26 November)

Fredagskväll, bil, mörker ner mot Smålands mörka skogar för att hänga i stegar och slå in metall i berget.

Oscar och jag tog mer eller mindre roadtriptempo ner genom mälardalen, till Nyköping där vi inhandlade såväl en julklapp som en hel del mat att förtära under helgen. Vi hade GPS kordinater och en PDF från linköpingsklätterklubb, hur svårt kan det vara att hitta ett berg?

När vi kom fram till GPS kordinaterna så var det mörkt, skog och ett träsk… Pannlampa på.

Vi lyckades identifiera vad vi trodde (nu vet) var stora väggen, en dryga 25-30meters granit-överhängande-vattendroppande-mossbelupen-knalle med såväl hyllor som tak… Alltfrån A2 till A4 enligt föraren, wowfaktor på.

Efter att ha klafsat omkring nedanför klippan och undrat om det fanns någon bra tältplats så valde vi att slå upp tältet på en av skogsparkeringarna, snacka lite big-wall-drömmar och sen somna.

Dagen efter, frukost, kaffe och vid kaffekopp 2 så kom två bilar glidande med (Peder, Robert, Mats, Mattias och Lars) ett gäng Aidklättrare, HELA Svartgölsträffen… De hade hört oss köra fram och tillbaka på vägen kvällen innan. Vi hade missat sista inlägget på utsidan om militärtältplatsen och kaminen… Nåja, mot Svartgölsklippan, tänkte vi, men inte dom.

Vi åkte till 2 nytursväggar, väggar där såväl jag som Oscar fick göra nyturer på! Vilken grej, först gången på skarp aid på nytur. Peder Westman, tog sig tid att ge mig och Mattias en fantastisk introduktion i bultar, peckers och heads också. Min första tur gjorde jag dessutom bredvid Peder, vilket gav mig förmånen att kunna ställa kontinuerligt korkade frågor om vad hur och varför!

Kvällen var klassisk, först lite krovgrillning ute vid klippan, sen tillbaka till tältet för rejäl eldning, mat och filosofisk retorik om allt och ingenting i flera timmar.

Söndagen bjöd på en del trötta ögon, mycket rökluktande kläder och småregn. Jag fick göra min första A2! En otrolig känsla att kliva upp i den 3e headen på raken på lead.

WOW liksom!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × två =